Think XR meetup

By admin
7 julija, 2023
DAN PODJETNIŠTVA 2023 »UMETNA INTELIGENCA IN XR TEHNOLOGIJE«
Dan podjetništva so sklopu Konjiških dni 2023 organizirali: Dravinjski poslovni klub, Območna obrtno – podjetniška zbornica Slovenske Konjice in Občina Slovenske Konjice v sodelovanju z ŠC Slovenske Konjice-Zreče, SIC Izobraževanje odraslih in svetovanje in partnerji projekta Think XR.
Posnetek dogodka je dostopen tukaj:
Udeležence posveta so v uvodu pozdravili:
Primož Poklič, podžupan Občina Slovenske Konjice,
Ivan Furman, predsednik Območne Obrtno-podjetniške zbornice Slovenske Konjice,
Tadej Slapnik, predsednik Dravinjski poslovni klub in
gostiteljica dogodka Jasmina Mihelak Zupančič, direktorica Šolskega centra Slovenske Konjice – Zreče

Osrednja tema dogodka je bila osredotoča na dve zelo pomembni in inovativni tehnologiji: umetno inteligenco (UI) in tehnologije navidezne in razširjene resničnosti (XR).
Umetna inteligenca je ena najpomembnejših tehnoloških revolucij našega časa. V preteklih letih smo bili priča izjemnemu napredku v področjih kot so strojno učenje, globoko učenje in obdelava naravnega jezika. Umetna inteligenca ima sposobnost analizirati velike količine podatkov ter prepoznati vzorce, kar omogoča avtomatizacijo procesov, optimizacijo odločitev in izboljšanje produktivnosti v industriji. V izobraževanju pa UI ponuja nove načine prilagajanja učnega procesa posameznikovim potrebam, personalizirano učenje in pomoč pri odločanju.
Poleg tega imamo na voljo tudi tehnologije navidezne in razširjene resničnosti, ki prinašajo izjemne možnosti za transformacijo industrije in izobraževanja. Z XR tehnologijami lahko ustvarimo interaktivne in realistične simulacije, ki omogočajo uporabnikom, da se potopijo v virtualno ali razširjeno resničnost. V industriji se XR uporablja za usposabljanje zaposlenih, načrtovanje in simulacijo procesov ter izboljšanje delovnih okolij. V izobraževanju pa XR tehnologije omogočajo učencem izkušnje, ki presegajo tradicionalne metode poučevanja, kot so virtualni ogledi muzejev, interaktivne vaje in 3D simulacije realnih scenarijev.
Uporaba umetne inteligence in XR tehnologij v industriji in izobraževanju prinaša številne koristi. Povečujejo produktivnost, izboljšujejo kakovost, zmanjšujejo stroške ter omogočajo inovacije na področjih, ki so bile prej nepredstavljive. Omogočajo nam tudi, da se prilagajamo hitremu napredku tehnologije in se pripravljamo na prihodnost.
Program posveta:
17.10–17.40 Predstavitev programov in opreme projekta Think XR
17.40–18.10 Predstavitev potencialov uporabe umetne inteligence in XR tehnologij v gospodarstvu in izobraževanju
Prvi panelist je Ales Pevc iz Tehnoloski Park Ljubljana je predstavil inovativne primere uporabe umetne inteligence in XR tehnologij in udeležence seznanil, kako tehnološki park spodbuja in podpira podjetja pri implementaciji UI in XR tehnologij.
David Kvaternik iz Tovarna.TECH je prefstavil izkušnje o uporabi umetne inteligence in XR tehnologij in primere, kako UI optimizira procese, izboljšuje kakovost in odpira nove priložnosti v industriji in izobraževanju.
Borut Sočan iz Reeba XR je osvetlil pomen in uporabo XR tehnologij v industriji. Predstavil je, kako te tehnologije spreminjajo način našega dojemanja in interakcije s prostorom ter predstavil primere uporabe v različnih industrijskih sektorjih.
Jasmina Mihelak Zupančič, direktorica Šolskega centra Slovenske Konjice – Zreče je predstavila, kako umetna inteligenca in XR tehnologije izboljšujejo procese poučevanja, spodbujajo aktivno učenje in pripravljajo dijake na izzive prihodnosti.
Jernej Falnoga iz podjetja UNIOR je predstavil praktične primere uporabe XR tehnologij v njihovem podjetju in kako njihova uporaba prispeva k povečanju konkurenčnosti njihovega podjetja.
18.10–18.35 Okrogla miza: Umetna inteligenca in XR tehnologije v industriji
• Branko Bračko, član uprave podjetja Unior d.d.
• Tomaž Marovt, direktor podjetja Marovt d.o.o.
• Andrej Poklič, direktor podjetja GKN Driveline.
Okroglo mizo je moderiral Tadej Slapnik, predsednik Dravinjskega poslovnega kluba.
18.35 – 18.45 Predstavitev poslovne COTRUGLI Business School
Ravnatelj poslovne šole Drazen Kapusta je predstavil aktivnosti in izobraževalne programe, ki jih izvajajo na poslovni šoli med katerimi so tudi področja nopvih tehnologij kot je umetna intiligenca, blockcahin tehmnologije in digitalna transformacija podjetij.
Poslovna šola Cotrugli je priznana in ugledna institucija, ki se osredotoča na razvoj poslovnih veščin in vodstvenih znanj. V Sloveniji bo vodenje poslovne šole prevzel Tadej Slapnik, ki je poudaril da poleg uglednih profesorjev ki poučujejo na mednarodno priznanih MBA programih šolo odlikuje tudi preko 2000 alumni študentov iz jadranske regije, kar predstavlja eno največjih tovrstnih poslovnih mrež v regiji.
18.45- 18.55 Predstavitev potencialnih novih višješolskih programov Šolskega centra Slovenske Konjice Zreče
Jasmina Mihelak Zupančič je povedala da Šolski Center v sodelovanju s partnersko organizacijo razmišlja o vzpostavitvi različnih zanimivih višješolskih programov, katerih zagon pa vezan ne le na verifikacijo programov na lokaciji Slovenskih konjic/Zreč, temveč predvsem na potrebe gospodarstva po tovrstnih kadrih (lastnih, drugih). Programe bodo v to okolje pridobili v kolikor bo izkazana širša realna potreba gospodarstva ( tako po obsegu, večletnih ocenah potreb, kadrovski zasedbi, opremi itd..) zato je zbrane pozvala, da sodelujejo v procesu pridobivanja informacij o potrebah in pričakovanjih lokalnega gospodarstva, ki jih bodo na šolskem centru upoštevali in na njihovi podlagi pričeli z uvajanjem novih programov.
18.55-19.05 Predstavitev STAR GROWTH razpisa za spodbuditev trajnostne rasti v turizmu
Razpis je predstavil Aleš Pevc iz Tehnološkegs oarka Ljubljana.
19.30–22.00 Think XR Meetup in mreženje s pogostitvijo v Restavracija in kavarna Trebnik.
Dogodek je čudovito povezoval Boštjan Romih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close
Close